Lichaamstaal mens en hond.
Zoveel boeken over honden. In ieder boek vindt je terug hoe je een hond moet opvoeden of trainen voor het één of ander. En dan zijn er nog vele dvd’s die het gedrag van honden, wolven, wilde en half verwilderde honden tonen. Natuurlijk is het prachtig om te zien hoe zij zich onderling gedragen en hoe een dergelijke roedel met elkaar leeft en overleeft. Ook worden er op vele universiteiten gedragstesten gedaan en ontwikkeld maar hier gaat het om enkele honden die onderworpen worden aan testen om hun gedragingen op diverse prikkels te onderzoeken en te leren herkennen. Honden met gedragsproblemen zouden volgens de boeken ook niet meer voor hoeven komen als men de vele oplossingen opvolgt. Toch is het tegendeel waar. Hier kan men verschillende theorieën op los laten, men leest de boeken niet, de informatie is niet toereikend of men vergeet dat het opvoeden van een hond tijd en veel energie kost.
Ook wordt er altijd en alleen gesproken over “hoe honden leren”. Maar als wij nu eens “ leren van honden”.

Uw non verbale taal leert een hond heel snel en de verbale taal leert hij gedurende de dag. Alles wat wij zeggen wordt namelijk ondersteund door een fysieke verandering. Onze gezichtsuitdrukking, lichaamshouding, de beweging van onze armen, benen en handen. Omdat honden zo goed zijn in het lezen van onze lichaamstaal leren ze snel de woorden die bij een bepaalde lichaamshouding en handeling horen. Honden leren dit doordat zij de gehele dag op ons letten.

Maar de houding van de honden veranderd even goed wanneer zij de intentie tot een handeling hebben. Ook de verbale taal van de hond geeft aan wat er gebeurd of gaat gebeuren en verbaal en non verbaal geeft met zijn lichaamshouding zijn emotie weer. Wanneer u leert om deze veranderingen in de hond net zo goed te herkennen als hij u non verbale en verbale taal kunt u hier op in spelen.

Zoals zij van ons leren kunt u dus van hen leren.

Meer lezen over lichaamstaal mens en hond?
www.hondenworkshops.nl