Hond en gezondheid

Op Trefwoord (alfabetisch gerangschikt):

 

Aminozuren
Anaalklieren

  Blaasstenen
  Chronische diarree
 

Darmflora
Diarree & anti-diarree recept
Dracht

  Eiwitten
  Groeipijnen
  Huidklachten
  Invriezen
  Jeukklachten
 

Kalk
Klassieke homeopathie bij diarree
Klinische homeopathie bij diarree

  Maagzuur
 

Natuurgeneeskundige fytotherapie bij diarree
Nierstenen

 

Ontdooien
Ontsteking

 

Samenstelling EnergiqueSchijndracht
Sledehondensport
Stevige keutels

 

Tandplak & tandsteen

 

Uitslag

 

Vriezen

  Werkende honden
  Windhondensport
  Zwanger


anaalklieren

Nogal wat honden hebben regelmatig last van hun anaalklieren. Ze zijn ontstoken en daardoor regelmatig verstopt.

De inhoud van de anaalklieren verlaat het hondenlichaam tijdens het poepen. De geurstoffen verschillen van hond tot hond. Daarom ruikt (voor een goede hondenneus) elke hoop weer anders. Op deze manier communiceren honden met elkaar: ze weten wie, wanneer ergens is geweest.

De ervaring leert dat honden die regelmatig vers vlees eten, nauwelijks problemen met hun anaalklieren hebben. De vaste ontlasting zorgt voor een goede stoelgang en het regelmatig legen van de klieren.

 

Eiwitten

Eiwitten onderscheiden zich van andere voedingsstoffen door het bezit van stikstof en zwavel. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt bij de analyse van eiwitgehalten in voeding. Er wordt niet op eiwitgehalte gecontroleerd, maar op de aanwezigheid van stikstof (N): dit gehalte wordt bepaald.

Omdat de voedereiwitten gemiddeld 16% N bevatten, is internationaal overeengekomen dat het eiwitgehalte gelijk wordt gesteld aan een constante maal het N-gehalte van het voer.

RE (ruweiwit) = 6.25 x N-gehalte.

De totale eiwitfractie van het voer kan verdeeld worden in werkelijk eiwit en amiden. De eerste groep bestaat uit aminozuren, de tweede uit N-verbindingen die niet tot de eiwitten behoren (Non-protein-nitrogen: NPN). Dergelijke verbindingen zitten in ruwvoeders. In plantaardige eiwitten van groenvoeders is de NPN-fractie 15%, in wortelen en knollen kan dit gehalte stijgen tot 40% van het totale N-gehalte.

Complete vers vleesmaaltijden bevatten pure, dierlijke eiwitten. Dit is de beste bron voor de eiwitten die honden nodig hebben: protein-nitrogen ofwel: echte eiwitten en dus echte aminozuren.

 

Blaas- en nierstenen

Er zijn verschillende soorten stenen. Urinestenen die bestaan uit struviet (magnesium-ammoniumsulfaat) komen bij honden het meest voor. Stenen ontstaan doordat mineralen zich met andere mineralen binden en uitkristalliseren.

Honden die er last van hebben zijn van verschillende leeftijd, zelfs hele jonge honden kunnen ze krijgen. Teven hebben ze vaker dan reuen. Ook bepaalde rassen lopen meer risico, bijvoorbeeld spaniëls en retrievers.

Belangrijke factoren die van invloed zijn op het uitkristalliseren van de mineralen zijn:

· De mate van oververzadiging van zouten en zuren

· De aanwezigheid van een urineweginfectie

· De stofwisselingsproducten

Behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van stenen of speciale dieetvoeding. Een gezonde voeding zonder overdosering van bepaalde mineralen kan de vorming van stenen voorkomen.

 

Aan de dunne

Diarree is het gevolg van een te snelle passage van de darminhoud door de darm. Door die snelle passage heeft de dikke darm niet genoeg tijd om zijn functie uit te oefenen. Die functie is vergelijkbaar met een centrifuge: water verwijderen. Ook de dunne darm heeft door die snelle passage geen tijd om zijn functie (voedingsstoffen opnemen) uit te voeren. Hierdoor bedreigt vooral chronische diarree de gezondheid van de hond.

De gevaren van chronische diarree zijn uitdroging en ondervoeding. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en het probleem op te lossen.

Van nature is diarree net als braken, een levensreddende reactie op verkeerde voedingsstoffen in de maag of darmen. Zitten er verkeerde stoffen in de luchtwegen dan hoest of niest een hond. Een uitermate effectieve reactie om verkeerde spullen er uit te gooien voor ze in het bloed komen. Zitten ze in de maag dan kun je braken en zitten ze al verder weg, dan maar aan de dunne.

Bij acute diarree kan een eigenaar even de kat uit de boom kijken en de hond een dag geen eten geven. Drinken is wel belangrijk. Wil een hond dat niet dan kan bouillon van kip- of rundvlees uitkomst bieden. Als de dag daarop een licht verteerbaar dieet van gekookt kippenvlees met bijvoorbeeld wat rijst goed verwerkt wordt, is er over het algemeen niets aan de hand.

Officieel wordt diarree chronisch genoemd als hij een dikke week duurt en er niet gereageerd wordt op de normale aanpak van het probleem. Een eigenaar zal zich dan al behoorlijk zorgen maken. Een van huis uit gezonde hond, die goed op gewicht is, begint nu af te vallen. Onder ‘normale’ aanpak wordt verstaan: dieetmaatregelen, middelen die de darmactiviteit verminderen en waterbindende producten.

Chronische diarree

Chronische diarree moet je serieus nemen. Daarom zal een dierenarts ook een aantal algemene en specifieke vragen stellen. Om die goed te kunnen beantwoorden helpt het als de eigenaar zijn hond en diens ontlasting goed geobserveerd heeft. Een dierenarts wil weten hoe lang de diarree bestaat en of de ontlasting afwisselend dun of vast is. Uiteraard wil hij ook een indruk hebben over hoe ziek de hond is: is hij aldoor rusteloos of lusteloos of alleen tijdens de perioden van diarree, hoe is zijn eetlust en hoe reageert hij op ‘mee uitgaan’. Ook belangrijk om te weten is of er andere klachten, bijvoorbeeld braken zijn.

Voor wat betreft de ontlasting is de samenstelling, kleur, geur en het uiterlijk een grote bron van informatie. Zit er slijm of bloed bij, en waar zit dat: aan de buitenkant of in de ontlasting. Ook het poepgedrag geeft informatie: poept hij vaker tijdens een wandeling, perst hij maar komt er niets, poept hij in huis, is hij winderig.

De antwoorden op deze vragen geven een dierenarts aanwijzingen over de plek in de darmen waar het probleem zit. Als bijvoorbeeld de diarree er uit spuit, dan zit het in de dunne darm. Is de ochtend-ontlasting redelijk normaal, maar wordt de ontlasting in de loop van de dag dunner, dan zit het probleem waarschijnlijk in de dikke darm. Ook vaker poepen dan normaal wijst in die richting.

Kortom, door het goed observeren van een hond met problemen met zijn gezondheid, voorziet een eigenaar de dierenarts van waardevolle informatie: de eigenaar moet namens zijn hond spreken.

Onderzoeken

Als alle antwoorden op de vragen niet leiden tot een duidelijke diagnose, is aanvullend onderzoek nodig. Vaak moet een hond hiervoor onder narcose worden gebracht. Voor het maken van een röntgenfoto bijvoorbeeld. Een dergelijke foto wijst uit of er iets vreemd in de darmen zit. Bij pups, jonge honden of honden die alles eten en doorslikken (pica) komt dat nogal eens voor. Met echografisch of endoscopisch onderzoek wordt informatie verkregen over de toestand aan de binnenkant van het darmkanaal. Bijvoorbeeld of er een knoop in de darmen zit of een gezwel. Andere onderzoeken, bijvoorbeeld bloedonderzoek, kunnen uitwijzen of de bij de spijsvertering betrokken organen hun werk goed doen.

Behandeling

Geen eten geven bij diarree is alleen verstandig als de hond ook veel braakt. Is er alleen sprake van diarree, dan dreigt zijn vochtbalans verstoord te raken. Dit moet worden voorkomen. Via de ontlasting verliest een hond met diarree ook belangrijke zouten en mineralen. Hierdoor raakt de mineralenbalans verstoord en worden allerlei celactiviteiten ontregeld.

Bij acute diarree moet de hond vocht en elektrolyten binnen krijgen. Dergelijke poeders zijn bij de dierenarts te koop. Een eigenaar kan ook zelf een dikke pap van water en bijvoorbeeld rijstebloem maken. Per halve liter moet hier een mespuntje zout (= de elektrolyten natrium en chloor) aan worden toegevoegd. Maar ook de eerder genoemde bouillon van kip- of rundvlees is geschikt en zal met smaak opgeslobberd worden. Geef voorlopig matig vetrijk voedsel en verspreid de voeding in kleine porties over de dag.

Vaak wordt bij maag- en darmaandoeningen een commercieel dieet voorgeschreven. Deze diëten zijn meestal hypo-allergeen en hebben slechts één eiwitbron. Bij chronische maagdarmproblemen echter, moet een dieet aan meerdere eisen voldoen. Het voer moet goed en gemakkelijk verteerd worden, het eiwit moet hyperallergeen zijn, er mogen geen gluten in zitten en het moet lactose-vrij zijn. Om de darmen te prikkelen en vocht op te laten nemen is het raadzaam voedingsvezels erbij te geven.

Recept eigen gemaakt dieet

Een eigen dieetvoer maken voor een hond met chronische maagdarmproblemen, is niet moeilijk en niet duur.

Kies een lichtverteerbare, magere eiwitbron, bijvoorbeeld kip, kalkoen of rundvlees

Kook dit vlees in wat water, zodat het net gaar is (rood draadjesvlees lang koken)

Kies een koolhydraatbron, bijvoorbeeld rijst of met wat zout gekookte aardappelen of brood of kinderpapmeel

Voeg een scheut olijfolie en een beetje margarine toe (voor de in vetoplosbare vitaminen A, D, E)

Voeg wat Gistocal toe

Nogal wat hondeneigenaren zijn wat huiverig als het gaat om het zelf samenstellen van maaltijden. Bedenk dat het dieetvoer voor maar een paar dagen is. Er is dan geen risico op het oplopen van tekorten. Zo’n zo’n 30 jaar geleden maakte elke hondeneigenaar zelf de maaltijden voor hun dieren. Er waren toen minder gezondheidsproblemen dan nu.

Durft u het toch niet aan, maar ziet u wel het nut van deze lichtverteerbare vleesdiëten bij darmproblemen? Tegenwoordig zijn uitstekende kant-en-klare compleet vleesvoeder op de markt.

Alternatieve behandeling

Klinische homeopathie

Vanuit de klinische homeopathie worden middelen voorgesteld op basis van klachten. De middelen bevatten meerdere stoffen, waardoor de kans op succes groter is. Men noemt dit wel ‘schieten met hagel’. Bij diarree kan gedacht worden aan prodier Diarree (VSM). Het bevat de volgende middelen:

Arsenicum album D12: bevordert de genezing van het maagdarmslijmvlies

Carbo vegetabilis D8 en Okoubaka D2: neutraliseert schadelijke stoffen en voorkomen gasophoping in het maagdarmkanaal

Podophyllum peltatum D3: beïnvloedt onder andere de galuitscheiding in de darm

Nux vomica D6: kalmeert de bewegingen van maag en darmen

Klassieke homeopathie

Bij deze benadering van de verschijnselen wordt veel meer rekening gehouden met het karakter van de hond, de omstandigheden waaronder hij leeft, de aard van de diarree en de kleur en stevigheid van de ontlasting. De voorgeschreven middelen zijn enkelvoudig. De middelen worden voorgeschreven door deskundig opgeleide klassiek homeopathisch werkende dierenartsen of therapeuten.

Natuurgeneeskundige fytotherapie

Bij fyto- of kruidentherapie worden plantenextracten als middel voorgeschreven. De middelen vallen (nog) niet onder de Wet op de diergeneesmiddelen. Het betreft extracten van knollen, stengels, bladeren of bloemdelen.

Bij een darmontsteking veroorzaakt door virussen of bacteriën, komen de volgende plantaardige bronnen in aanmerking, zeker als de diarree snel gestopt moet worden: eik, tormentil. Bij heel jonge dieren werken geraspte appel, banaan en bosbessap goed. Deskundige therapeuten adviseren bij de hond niet te snel in te grijpen, aangezien diarree ook een reinigend effect heeft. Laat het dier wel veel water drinken. Duurt de diarree langer, dan bosbessen, gerapte appel, rozijnen, melk en honing met gerstewater geven. Bij pijn, salie en papaverbolthee met honing geven.

 

Darmflora

Goedaardige bacteriën komen veel voor bij mensen en dieren en zijn nuttig. Ze zorgen voor een specifiek milieu op de huid en in de darmen. Ze verdringen op die manier schadelijke bacteriën. Of een hond de Eschericia coli (E-coli) op loopt door vers vlees of ontlasting te eten maakt niet uit. Eschericia coli is een normale gast in de dikke darm van de hond en maakt deel uit van de darmflora. Maar ook deze bacterie kan opeens ziekmakend worden. Bij een hond die veel braakt en bloederige diarree heeft, moet daar aan gedacht worden. Vooral gevoelig zijn pups van de kleinere rassen.

 

Dracht

De hoge verteerbaarheid van versvlees zorgt voor een optimale leverantie van alle benodigde eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Onder andere krijgt de teef hierdoor de juiste vetzuren binnen om prostaglandines te maken. Dit zijn hormoonachtige stoffen die invloed hebben op de celactiviteiten. Door deze prostaglandines verloopt de aanmaak van de vele hormonen nodig tijdens dracht, geboorte en lactatie, goed.

De voedingsstoffen bereiken via de navelstreng de pups. Deze groeien tot stevige individuen. Na de geboorte krijgen ze melk van goede kwaliteit en met een hoog vetgehalte. Pups die deze melk drinken vertonen een natuurlijke groei: niet te snel en niet te langzaam. Hierdoor hebben met name pups en jonge honden van de grotere rassen geen last van groeipijnen of andere groeiproblemen.

 

Gezonde huid en stevige keutels

Dat de Energique vleesvoeding gunstige effecten heeft op de kwaliteit van de huid en vacht van honden en katten, is inmiddels bij velen bekend. Steeds meer dierenartsen en hondentrimmers bevelen dit product dan ook aan voor honden met jeuk, overmatig haaruitval, schilferige en stinkende huid. Recentelijk is gebleken dat deze vleesvoeding honden ook van chronische diarree en darmontsteking afhelpt.

Officieel wordt diarree chronisch genoemd als hij een week duurt en er niet gereageerd wordt op de normale aanpak van het probleem. Een eigenaar zal zich dan al behoorlijk zorgen maken. Een van huis uit gezonde hond, die goed op gewicht was, begint nu af te vallen. Onder ‘normale aanpak’ wordt verstaan: dieetmaatregelen, middelen die de darmactiviteit verminderen en waterbindende producten. Meestal worden commerciële diëten voorgeschreven. Deze diëten zijn vaak hypo-allergeen en hebben slechts één eiwitbron. Bij chronische darmproblemen moet een dieet aan meer eisen voldoen. Het voer moet goed en gemakkelijk verteerd worden, de eiwitten moeten hyperallergeen zijn en er mogen geen gluten in zitten.

De producten van Energique voldoen aan deze eisen. Ze bevatten meerdere eiwitbronnen (waaronder rundvlees en kippenvlees), granen en groenten en voldoende mineralen en vitaminen. De praktijk wijst uit dat honden met chronische darmontsteking na enkele maanden vleesvoeding, klachten vrij waren en dit blijven op deze voeding.

Doordat de grondstoffen van de vleesvoeders niet worden verhit, bevatten de vleesvoeders voldoende natuurlijke essentiële voedingsstoffen. De belangrijkste om hier te vermelden zijn omegavetzuren en chondroïtine. Omegavetzuren zijn enkelvoudige, onverzadigde vetzuren. Een voorbeeld hiervan is linolzuur. Honden kunnen deze stof niet zelf maken. De stof is nodig voor een gezonde huid en vacht en voor het maken van andere essentiële onverzadigde vetzuren. Chondroïtine is een eiwitvezel dat in kraakbeen en pezen zit. Het maakt deze structuren sterk en flexibel. Honden hebben deze stof nodig om hun eigen kraakbeen en pezen gezond te houden.

 

Groeipijnen

Sommige fokkers proberen hun pups sneller op het ideale gewicht van een volwassen hond te krijgen. In Engeland noemt men dat ‘steaming up’. Pups die te snel groeien, bijvoorbeeld door een hoog eiwitgehalte, krijgen echter problemen met onder andere de botten.

Botten, beenderen, zijn levende organen. In deze keiharde organen vindt voortdurend opbouw en afbraak plaats. Zo blijven botten ‘als nieuw’.

Tijdens de embryonale ontwikkeling en daarna, onstaat een kraakbeenskelet dat langzaam maar zeker wordt omgebouwd tot een skelet van bot. In de beenderen zijn bloedvaten en zenuwbanen aanwezig. Voor de bloedvaten en zenuwbanen worden kanalen uitgespaard waar ze in komen te liggen. Als de groei van de bloedvaten niet in overeenstemming is met de kanalen bouw, ontstaat er ruimtegebrek: door de overdruk ontstaat pijn. In de wandelgangen wordt dit groeipijn genoemd. De oorzaak is een te snelle groei, vaak door teveel eiwit. Een overdosis aan bouwstof dus. Van oorsprong is een hond een wolf. Wolven eten vlees. Spiervlees bevat van nature niet meer dan ongeveer 15% eiwit.

Groeien kost wel veel energie. Vandaar dat puppyvoer en voer voor jonge honden veel vet moet bevatten. Vetten mogen wel deels van planten afkomstig zijn. Plantaardige oliën zitten vol met essentiële onverzadigde vetzuren.

 

Huidklachten

Veel honden- en kattenbezitters bezoeken de dierenarts vanwege problemen met de vacht of de huid. De hond heeft jeuk, een schilferige vacht, kale plekken, rode huid of pukkeltjes of een stinkende vacht. In veel gevallen luidt de diagnose: pyodermie. Dit betekent meestal dat er een andere ziekte aan de huid- en vachtproblemen ten grondslag ligt. Pyodermie is een wetenschappelijke naam voor huidaandoeningen die worden veroorzaakt door bacteriën. Het komt veel voor. Meestal is het onderliggende probleem een allergie of hormonale ziekte. Door die ‘onderliggende ziekte’ neemt de weerstand van de hond af. Hierdoor krijgen de normale huidbacteriën de gelegenheid zich uit te breiden. Het gevolg hiervan is een ontsteking, zeker als de huid beschadigd is. Pyodermie kent verschillende vormen, afhankelijk van de diepte van de aandoening. Afhankelijk van de vorm wordt een behandeling geadviseerd. Voor een uitgebreid achtergrondartikel zie ‘Huidproblemen’ in de volgende nieuwsbrief.

De weerstand van honden met allergie of hormonale aandoeningen kan worden vergroot door goede voeding. Honden die regelmatig vers vlees eten hebben nauwelijks last van dergelijke aandoeningen. Ook kan door deze voeding de aandoening verminderen. Als ondersteunende behandeling kan worden gedacht aan een behandeling met antiseptische middelen.

 

Invriezen

Energique maaltijden worden bereidt uit versvlees. Het eindproduct wordt in 20 minuten op – 40 graden gebracht in de vriestunnel. Hierdoor blijven alle belangrijke bestanddelen bewaard. De schijfjes worden direct daar na ingepakt en in de vriescel geplaatst. Het transport naar de groothandels gebeurt in vriesauto’s.

Het product en het proces wordt bewaakt door de Rijkskeuringsdienst van Vee en Vlees.

 

Kalk

Kalk of calcium is een van de belangrijkste mineralen voor de bouw en instandhouding van het skelet. Calcium en fosfor spelen samen daarin een belangrijke rol. Vandaar dat de verhouding van de hoeveelheid calcium en fosfor in het voer juist moet zijn. Er is meer calcium nodig dan fosfor in het hondenlichaam. Dit omdat calcium nog voor andere zaken wordt gebruikt, bijvoorbeeld in de spieren tijdens de contractie. Over het algemeen is een verhouding van calcium staat tot fosfor van 1,2 tot 1 goed. Voor drachtige, lacterende teven en groeiende honden, geldt dezelfde verhouding. In de tevenmelk is de verhouding ook 1,2 : 1. Dit betekent dat een hond ongeveer 130 tot 260 mg calcium per kilo per dag nodig heeft en 110 tot 260 mg fosfor per kilo per dag. In vlees is de verhouding calcium : fosfor 1 : 1.7. In complete versvlees maaltijden zit wel genoeg calcium. Maak je zelf eten, dan moet extra calcium worden toegevoegd.

 

Maagzuur

De natuurlijke bescherming tegen allerlei ongerechtigheden in het voedsel dat een hond eet, is het maagzuur. Uiteraard heeft het maagzuur een functie bij de vertering. Maar ‘toevallig’ gaan heel wat bacteriën dood bij een zuurgraad van rond de pH3. Bacteriën bestaan voor een groot deel uit eiwit. Ze worden dus ook nog aangepakt door de eiwitsplitsende enzymen in de maag (pepsine). Sporen (nieuwe bacteriën in wording), overleven de zuur- en enzymaanval waarschijnlijk wel, en verlaten met de ontlasting het hondenlichaam.

Het is raadzaam om bij het voeren van versvlees, betrouwbare producten te kopen. Vlees dat hygiënisch is verwerkt.

Bacteriën kunnen goedaardig en ziekmakend zijn. Het ziekmakende kan op twee manieren. Op de eerste plaats door de bacterie zelf, bijvoorbeeld omdat een hond niet de juiste antistoffen kan maken en de bacteriepopulatie toeneemt. De tweede manier is door de stoffen die ze produceren, zogenaamde toxinen. Tegen deze giftige stoffen zijn geen antistoffen te maken. Sommige toxinen beschadigen het zenuwstelsel (zoals bij botulisme), andere veroorzaken kanker. Sommige goedaardige bacteriën kunnen zomaar ziekmakend worden.

 

Ontdooien

Op een koele plaats ontdooien, 2 dagen in de koelkast houdbaar na het ontdooien en niet opnieuw invriezen.

 

Ontsteking

Honden, andere dieren en mensen, kunnen ‘slechts’ door twee oorzaken ziek worden. Door een ontsteking of door ongebreidelde groei (tumor).

Een ontsteking is een reactie op een verbreking van de ‘integriteit’ van een cel (bijvoorbeeld bindweefselcel), een weefsel (tandvleesontsteking) of een heel orgaan (leverontsteking). Zo’n verbreking van de integriteit komt er op neer dat de cel in stress ligt door uitputting of beschadigd is. De reden voor deze gebeurtenissen zijn of overbelasting (druk, spanning, verbranding, wrijving, bevriezing, scheur, breuk) of een micro-organisme. In het eerst geval spreken we van een steriele ontsteking (er zijn immers geen vreemde voorwerpen of micro-organismen). Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij overbelasting door sport of werk ( RSI) of bij kreupelheid door te veel beweging. In het andere geval is de oorzaak van de beschadiging een virus, bacterie, schimmel of worm: dit heet een a-steriele ontsteking. In alle gevallen probeert het lichaam de schade te herstellen.

En wat doe je als je schade hebt? Je haalt eerst de kapotte onderdelen weg tot je komt bij wat nog heel of bruikbaar is en daarop bouw je met de best passende en gelijkende materialen iets dat weer lijkt op het origineel. Dat doet het hondenlichaam ook. Zo’n activiteit herkennen we door: roodheid (er gaat meer bloed naar het beschadigde gebied), tumor of zwelling (door de bloedtoename), pijn (door de druktoename worden de zintuigen geprikkeld), warmte ( er is meer bloed) en gestoorde functie (het ontstoken gebied werkt even anders als daarvoor of wordt door de pijn niet gebruikt of minder belast).

Bij een a-steriele ontsteking moet er niet alleen weefsel worden hersteld en aangemaakt. Ook de boosdoeners moeten worden vernietigd. Een gezonde hond heeft voor dit energievretende gebeuren genoeg reserves en genoeg energie. Hij is tijdens het herstelproces echter wel even ‘meer belast dan anders’ en kan wat extra energie gebruiken. Betreft het een ontsteking waarbij het hele lichaam mee doet, bijvoorbeeld bij baarmoederontsteking of longontsteking, dan is er sprake van koorts. De hond werkt kei en keihard aan zijn herstel. De eetlust zal minder zijn, want hij is gewoon ziek. Zodra de koorts weg is, moet de hond zijn voorraden aan kunnen vullen. Lichtverteerbare voeding is dan een aanrader.

 

Samenstelling Energique

Deze complete vers vlees maaltijd is geschikt voor alle soorten honden, groot en klein, zonder toegevoegde geur-, kleur-, en smaakstoffen.
Energique is de gezondste vers vlees maaltijd voor honden. Alle ingredienten zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie. Samengesteld uit diverse soorten vlees, granen en groente, olien en vetten, vitaminen en mineralen, o.m. biergist en vitamine C. De voeding wordt voor bijna 90 % verteerd, dus alle voedingsstoffen worden opgenomen en daardoor heeft de hond weinig ontlasting.

 

Schijndracht

Na de eisprong blijft het gele lichaam doorgaan met de productie van progesteron. Hierdoor wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies niet afgebroken. Wordt de eicel niet bevrucht, dan is een verdikte baarmoeder niet nodig. Het gele lichaam sterft af en geleidelijk aan daalt de progesteronspiegel. Beetje bij beetje wordt het verdikte slijmvlies afgestoten: zo langzaam dat er geen bloedverlies naar buiten plaatsvindt (alleen mensvrouwen en primaataapvrouwen menstrueren: hierbij gaat het afstoten van het slijmvlies zo snel , dat het lichaam het niet kan opnemen).

Dat het gele lichaam verschrompelt, gebeurt door prostaglandines, hormoonachtige stoffen. Voor de productie ervan zijn essentiële vetzuren nodig (bijv. arachidonzuur).

Bij schijndracht verschrompelt het gele lichaam niet, ondanks dat er geen bevruchte eicellen zijn. De oorzaak hiervan is onduidelijk. Het kan te maken hebben met voeding: door verkeerde voeding ontbreken de juiste prostaglandines. Anderzijds is bij wolven schijndracht een normaal verschijnsel. Niet vruchtbare teven konden wel melk produceren en de alfateef helpen bij de verzorging van de jongen. Van dit verschijnsel is vroeger door fokkers ook veel gebruik gemaakt. Grote nesten werden altijd verdeeld over meerdere teven: zes pups bij 1 teef was vroeger echt de limit.

 

Werkende honden

Onder werkende honden zou je kunnen verstaan al die honden die meer lichamelijke en geestelijke arbeid verrichten dan gemiddeld. Een jachthond die eenmaal per week twee uur aan jachttraining doet en verder niets, is geen werkende hond in die zin dat hij meer energie verbruikt dan een ‘schoothondje’. De oude hondenkarhond sjokte vroeger zeker 6 tot 8 uur per dag en trok daarbij een gewicht van zeker honderd kilo. Zo’n hond verbruikt veel energie. Dat doet ook een sledehond die elke dag 30 tot 40 kilometer in flink tempo aflegt. Een leuke huishond die elke dag aan behendigheid doet verbruikt meer energie dan een hond die drie keer per dag aangelijnd een rondje van vijftien minuten aflegt.

Het is aan te raden om honden die veel en vaak presteren moeten, lichtverteerbaar voer met een hoge calorische waarde te geven. Hoeveel er gevoerd moet worden zegt een deskundige blik op de hond en/of de dikte van huid en onderhuids vet op de ribben. Pak het vel ter hoogte van de ribben op tussen duim en wijs- of middelvinger. Het mag niet dikker dat 1 cm zijn. Bij sommige rassen (windhonden) moeten de ribben zichtbaar zijn.

 

Tandplak en tandsteen

Tandplak is een zachte, witte massa. Het wordt gevormd door mondbacteriën. Ze maken de plak uit bepaalde voedingsstoffen (glycoproteine) uit het speeksel en het slijmvlies in de bek. Tandsteen is uitgekristalliseerde tandplak. Het is hard en breekbaar.

Door het tandsteen zijn de tandoppervlakten ruw. Hier kan nu gemakkelijke nieuwe plak op blijven zitten. Een ander probleem is dat het ruwe oppervlak het tandvlees beschadigt. Bacteriën kunnen binnen dringen en op die manier een tandvleesontsteking veroorzaken. Het tandvlees zwelt, de hond heeft pijn, speekselt veel en stinkt uit zijn bek. Het allergrootste gevolg is het uitvallen van tanden en kiezen.

Honden die vers vlees eten hebben minder last van tandsteen doordat er nauwelijks voedsel tussen de tanden en kiezen achterblijft. Vermoedelijk speelt ook de pH in de bek een belangrijke rol. 100 % garantie op het uitblijven van tandsteen biedt het regelmatig poetsen van het gebit.

 

Voor de juiste voeding voor uw hond, kijk eens op:
www.energique.nl