U wilt een hond?
Helaas word een hond nog maar al te vaak uitgekozen voor zijn uiterlijk zonder dat men iets af weet van de rasgebonden eigenschappen. Een goed voorbeeld is de Jack Russel een schattig klein hondje om te zien, die uit eindelijk opgroeit tot een jachthond met zijn daarbij behorende eigenschappen en alles behalve een schoothond is. Opvoeding en veel beweging zijn dan ook een absolute must voor deze hele pittige hondjes. Dat ze verkeerd worden ingeschat kan men zien in de asiel’ s die zitten vol met deze viervoeters. Even als de herders, ze mogen dan door sommige beschreven worden als zeer volgzaam voor de mens waar ze bij horen maar het zijn waak en verdedigingshonden die een gedegen begeleiding nodig hebben. Vele denken dat de gedegen begeleiding bestaat uit het corrigeren maar dit zal maar al te vaak resulteren in uitvallen naar honden en als het even tegen zit ook naar mensen.

Al die attributen om honden te corrigeren en daarmee gedrag af te dwingen zijn dan ook uitgevonden door de mens. Mensen die het noodzakelijk vinden om “zij die een onvoorwaardelijke liefde aan ons geven” te pijnigen op de meest weerzinwekkende manieren om gewenst gedrag af te dwingen. Slipkettingen, elektrische halsbanden, anti trektuigen, halti’s en helaas is een correctie met de hand ook nog voor vele mensen normaal. En dit alles onder het mom “ een hond moet luisteren”. De lichamelijke en psychische schade die men op deze manier toebrengt wordt voor het gemak maar over het hoofd gezien. En dat honden hier niets mee leren is eveneens duidelijk. Het enige wat men bereikt met pijnlijke correcties is angst, stress en een gefrustreerde hond.
Natuurlijk is dit allemaal niet de bedoeling als men een hond aan het gezin toevoegt maar onwetendheid zorgt ongewild voor veel schade. Honden worden nu eenmaal niet geboren als Rin Tin Tin de dappere herdershond. Deze hond heeft een geweldige positieve opvoeding gehad en veel tijd van de mens die bij hem hoorde even als al die ander honden die men in films ziet.

De honden in deze films worden vermenselijkt dit noemt men antropomorfisme. Het toedienen van menselijke eigenschappen aan honden. Terecht of onterecht men is er nog niet uit. Maar dat honden eigenschappen hebben die wij ook bezitten is duidelijk. Ze voelen alles wat wij voelen, stress, verdriet, nervositeit, woede, depressies en blijdschap. Dus even als wij mensen hebben ook honden onder verschillende omstandigheden verschillende emoties die van invloed zijn op het gedrag. Het is aan ons om onze honden te leren met deze emoties om te gaan. En inmiddels weten we het allemaal “honden kunnen denken”, situaties in schatten en handelingen van hun soortgenoten en zelfs de mens nadoen.

Emoties die veroorzaakt worden door de vele prikkels die hij uit de omgeving en van u ontvangt zullen van invloed zijn op het gedrag. Een stabiele hond heeft stabiel gedrag. Een onstabiele hond zal een emotie die door een prikkel uit de omgeving wordt opgewekt niet kunnen verwerken en onstabiel gedrag vertonen. Een hond wordt alleen maar stabiel wanneer hij leert om met de prikkels uit zijn omgeving om te gaan.

Wanneer u uiteindelijk besluit om een hond aan het gezin toe te voegen denk dan na over een hond van een stichting. Er zijn vele stichtingen die honden uit het buitenland naar Nederland brengen en stichtingen die vanuit Nederland en België opvangen. Deze honden komen altijd eerst in een opvang gezin waar er een duidelijke analyse wordt gemaakt. Men weet dus al of de hond sociaal is naar mens en dier, zindelijk is en bij kinderen kan. Tevens hebben zij vaak pups in alle soorten en mate.

En natuurlijk zijn er de asiel’s een goed asiel kan u vertellen of de hond sociaal is naar mens en dier en of deze bij kinderen kan en ook hier zijn maar al te vaak hele jongen honden en pups te vinden. De reden van afstand zijn uiteenlopend en kunnen met een korreltje zout genomen worden. Helaas verzinnen mensen nu eenmaal van alles wanneer zij van hun hond afwillen.
Tevens kunt u wanneer u besluit een hond uit een asiel te halen eerst meerdere malen met hem of haar gaan wandelen en u kunt toestemming van het asiel en een hondenschool vragen of u een les mee mag draaien of enkel aanwezig mag zijn met de hond tijdens een les. Let wel op dat u hiervoor een hondenschool bezoekt die uitsluitend op een positieve manier met honden omgaat. Op een hondenschool en tijdens wandelingen kunt u zien hoe de hond reageert op prikkels uit zijn omgeving.

Besluit u om een pup te nemen van een fokker zoek dan een fokker die niet meer dan één enkel ras heeft en het doet uit liefde voor dit ras.

Denk goed na voor u een hond aan u gezin toevoegt. Een hond is er altijd dag en nacht, week in week uit, jaar in jaar uit voor minstens 14 jaar lang en ook wanneer het u niet uitkomt.

Meer kunt u vinden op www.hondenworkshops.nl